Hörneå bys hemsida www.becken.se
Artikel 15
Helmer Rehnmark vid Hörnefors Sulfitfabrik
Temat kring Hörnefors Sulfitfabrik har oändligt mycket att ge. Det har skrivits oändligt mycket om Fabriken, men intresset verkar också vara oändligt stort från när och fjärran. Ett gammalt foto skickades som mail till Redaktionen 2014-04-05. Det kom från Jann Larsson (notera Jann stavat med två "n"). Vi vet inte var Jann bor men vi tror att det är en bra bit söderut. Så här skrev Jann:
Hej!
Sökte lite kring Hörnefors och hittade er sida. Min mamma hette Stella Rehnmark, min morfar Karl Rehnmark och hans pappa i sin tur hette Helmer Rehnmark. På bilden som jag skickar med är det han, min morfars far som ser ut att vara "bas" med väst och slips. Det som är i bakgrunden måste vara pappersbruket att döma av de foton som finns på hemsidan.
Helmer är begravd i Hörnefors och mammas släkt är hemmahörande där även om många flyttat därifrån så sannolikt stämmer detta. Tänkte att jag kunde bidra med detta foto som är ganska skarpt. Det borde vara taget nån gång på 1920-talet skulle jag tro. Hoppas att nån annan har glädje av detta, liksom jag då jag fann er hemsida! :)
Mvh Jann Larsson, 2014-04-05
Bilden som Jann skannat har nog grund i en glasplåt med sedvanlig skärpa. Man kan detaljstudera ansiktsuttrycken, som att förflytta sig till 1920-talet. Årtalet förblir okänt men byggnaderna i bakgrunden kan tala för tiden, kanske framåt 1930. Det finns en liknande bild publicerad från 1934.
Bild 1. Hörnefors Sulfitfabrik med skiftet uppradat och i mitten sitter Helmer Rehnmark. Årtal och fotograf förblir okänt. Originalbilden var lite mörk men kan processas till denna form.
Vem var Helmer Rehnmark? Om det var ’en Helmer’ född 1882 så är han i högsta grad spårbar till Becken by. I så fall är Jann släkt med i princip hela vår by och delar av Hörnefors. Om foto är taget 1930 så vore Helmer 48 år på bilden, vilket kan stämma ganska bra. Helmer dog 1946. Svenska Kyrkans gravregister ger bara ett napp på det namnet i Hörnefors. Helmers far hette Karl, och även hans grav finns registrerad i Hörnefors. Jann berättade att Helmer döpt sin son till Karl (Janns morfar) och det var ju en vanlig företeelse att namnen återkommer i senare generationer.
Bild 2. Förstoring ur bild 1, med Helmer Rehnmark i centrum.
Namnet Rehnmark är inte helt ovanligt i norr. Boken Hörnefors Historia berättar om de gamla smedssläkterna vid Bruket, och då menas Järnbruket uppströms Hörnån. Förutom Rehnmark fanns; Höök, Hammarstedt, Hammarberg, Hammarström, Lögdström, Sundberg, Hörnqvist, Tegenfeldt, Thornberg, Swensson, Hörnsten och Tafvelin.
Bild 3. Oskar Rehnmark (f1888 – d1967) var en kusin till Helmer Rehnmark. Båda var verksamma inom Hörnefors Sulfitfabrik. Oskar jobbade sig upp inom Kommunen. Boken Hörnefors Historia berättar att han satt i fullmäktige under åren 1935 till 1942 och de sista åren som dess ordförande. Oskar fortsatte sedan som ordförande i municipalnämnden fram till 1947.
Smeden Rehnmark är inte säkert ur samma släkt som Rehnmarkare från Hörneå/Becken by. Trots allt talar Janns berättelse ganska troligt för att Helmer Rehnmark är samme Helmer som har sin förgrening härifrån. I gammal tid fanns inte Hörnefors utan bara byarna Hörne och Beck. Däremot var inflyttningen stor då Järnbruk och Sulfitfabrik drog till sig arbetskraft. Om så, förhöll det sig sålunda att August HELMER Rehnmark var son till:
Karl Rehnmark (f1853 - d1921) och Anna Sofia Enroth (f1856 – d1942) boende vid Hörneå Bruk. Hörneå bruk avser just Järnbruket och därmed är det inte omöjligt att Karl var smed till yrket. Karl var son till:
Carl Erik Erson Renmark (stavat utan ”h”, f1820 – d1898) och Anna Erika Ersdotter (från Afvan Nordmaling, f1831 – d1918). Carl benämns ”torpare” i kyrkboken med äga inom Hörneå 6. Carl var son till:
Eric Håkansson Renmark (f1778 – d1834) och Maria Lovisa Larsdotter Svanström (f1780 – d1863). Eric var skräddare i Becken by. Han kom från Tväråmark (Umeå Landsförsamling) och Maria Lovisa kom från byn Fällforsån. Eric var son till:
Håkan Jonsson (f1743 – d1795) och Maglena Nilsdotter (stavat så, f1743 – d1783), med adress Tväråmark 1. Håkan var son till:
Jon Håkansson (f1708 – d1785) och Maria Ersdotter (f1709 – d1794). Här fortsätter trädet på annat blad….
Att skribenten så lätt kan söka fram Jann Larssons möjliga släktingar beror på Torbjörn Svensson i Skellefteå (se bild 4). Torbjörn släktforskade redan innan kyrkböckerna skrevs, verkar det som. Idag är Torbjörn några år över 90. Torbjörn är son till barnmorskan Alma Engström (f1890 – d1949) som ses på diverse bilder på Becken Webben.
Bild 4. Torbjörn Svensson och Berith Bergström på Bjennön år 2006.
Om nu Janns morfar är samma Helmer som släktanalyserna framför datorn talar om så är Eric Håkansson Renmark således Jann Larssons morfars farfars farfar. Denne Eric är densamme som fört namnet Rehnmark vidare inom Becken by. Av Erics söner var det Nathanael (f1812 – d1890) som övertog hemmanet och tituleras bonde i kyrkböckerna. Janns morfars farfars far var den yngre brodern Carl Eric Renmark, som sökte sig andra vägar mot Hörnefors.
Om historien stämmer har Jann Larsson flera släktingar i Becken by med namnet Rehnmark. Dit räknas även skribenten. Eric Håkansson Renmark var undertecknads farfars farmors far - så var det! Ett stort tack till Jann Larsson för bild och intressant information.
Gunnar Engström, 2014-04-06
Har Du något att berätta? Maila Din berättelse eller artikel till redaktionen.
Besökare